Selecteer een pagina

Fundamenten van de chemie

Repetitiecursus (Online, blended)

Op zoek naar een cursus waarin je op snelle manier de basisonderdelen van de chemie wordt geleerd of die je geheugen weer eens opfrist met betrekking tot deze onderwerpen? Schrijf dan in op de deze cursus die ook in een blended (gemengde) vorm wordt aangeboden op basis van de elektronische leeromgeving van Chorda/Ucourse.
Schermafdruk 2015-08-05 14.53.49

Kennis moet je onderhouden anders verdwijnt deze snel ergens in je geheugen. “O ja, hoe zat dat bij de neutralisatie van logen, zuren? Waarom spreken we van zure zouten, een redox potenitaal, neutralisatie en buffereigenschappen van chemicaliën. Hoe bereken je ook al weer de verhoudingen waarin stoffen met elkaar reageren? Hoe kom je tot een ideale mengverhouding van reactanten?” “Ik moet me bekwamen in de reactiekinetiek, orde van reacties, chemische technologie en ik merk dat mijn basis chemie kennis erg ver is weggezakt…” Zie daar een aantal vragen die aanleiding zijn geweest om een online module ‘Fundamenten van de chemie’ te ontwikkelen en aan te bieden.

We maken daarbij dankbaar gebruik van de onvoorstelbaar rijke kennisbron op You tube en vatten de belangrijkste zaken voor je samen.

Studiebelasting

Juist voor een dergelijke cursus is het erg moeilijk in te schatten hoeveel studiebelasting noodzakelijk is. Dat is voor iedereen weer verschillend. Hoe lang ben je al van school, welke vooropleiding heb je precies gevolgd? We denken, wanneer je er even goed voor gaat zitten dat je ongeveer 4 – 5 dagen nodig hebt. Hele snelle repetitiekandidaten doen het wellicht in 2 dagen. Heb je heel weinig chemie kennis of is deze kennis ‘revitaliseren’ van vele jaren gelden hou dan rekening met nog 2 dagen extra. Totale zelfstudietijd dus max. 56 SBU tot ca. 16 SBU. Er zijn drie opkomstdagen ieder ook 8 SBU (totaal 24 SBU). 

Totaal dus max. 80 SBU. Of als repetitie ca. 16 SBU met alleen zelfstudie

Blended education

Voor deze cursus hebben we een online leeromgeving gemaakt op ons platform van Ucourse. Dit betekent dat je een hulpmiddel in handen krijgt om je cursus gestructureerd door te nemen. Maar we laten je niet alleen ploeteren. Je kunt mededeelnemers vragen stellen, je kunt de cursusleiding consulteren via mail of telefonisch. Ons belang is dat je op een goede manier door de lesstof wordt geleid.

Opkomstdagen

Blended education is niet compleet wanneer we geen opkomstdagen zouden organiseren. Informeer via email naar de eerst volgende sessies (info@chorda.nl)

Lesmateriaal

De boeken die we gebruiken zijn gewone boeken die ook op de Havo worden gebruikt; Chemie overal 3H, 4H of het repetitieboekje ‘Basischemie’ voor studenten in het beroepsonderwijs. Sommige onderwerpen gaat iets verder dan het Havo programma. Deze zijn noodzakelijk voor de vervolgstudie op het Hbo of om de chemische processen in de industrie en/of het laboratorium te kunnen begrijpen.
Wanneer je inschrijft krijg je verdere informatie. 

Elektronische leeromgeving

Met betrekking tot de leeromgeving het volgende:

 1. Surf hier door naar de pagina waarin de leeromgeving wordt toegelicht.
 2. Heb je al een account op de leeromgeving kun je hier direct naar de introductiepagina van deze cursus doorlinken.
 3. Nog geen account? Gebruik dan deze link en maak een account aan en vraag toegang. https://chorda.ucourse.nl/ 

Een groot deel van de cursus kan dus via zelfstudie worden gevolgd.

Opkomstdagen 

De hoor- en werkcollege’s worden in zogenaamde opkomstdagen georganiseerd waar de stof integraal wordt doorgesproken en ingegaan kan worden op persoonlijke en bedrijfsspecifieke cases. Het voordeel hiervan is dat het inschrijfgeld voor deze cursus relatief laag blijft. 

Tussentoetsen

Op de leeromgeving zijn tussentoeten (testen) opgenomen.

Niveau/ kwalificaties

De cursus heeft een HAVO niveau. De cursus wordt afgesloten met een bewijs van deelname.

Inhoud

 1. Stoffen en hun bouw (1) – elementen, verbindingen, reactievergelijkingen
 2. Stoffen en hun bouw (2) – atoombouw (Bohr) (1)
 3. Stoffen en hun eigenschappen – het periodieke systeem
 4. Stoffen en hun bouw (3) – Atoombouw (2)
 5. Chemische binding (1)
 6. Stoffen en reacties – rekenen aan vergelijkingen
 7. Chemische binding (2)
 8. Evenwichten
 9. Zuren, basen, zouten
 10. Algemene Koolstofchemie
 11. Redox
Schermafdruk 2016-02-20 14.58.38Beeldscherm opnamen van You tube filmpjes

Kosten

De deelname kost € 200,= per persoon. Dit bedrag is exclusief lesmateriaal (boeken) maar inclusief deelname aan twee opkomstdagen  de catering w.o. de lunchkosten en excl. 21% BTW. De toegang tot de leeromgeving is strikt persoonlijk. 

Belangstelling, aanmelding

Heb je belangstelling voor dit programma stuur dan een email naar info@chorda.nl. Direct inschrijven kan natuurlijk ook. Surf dan naar het registratieformulier.